.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

29 aug. 2014

Nystart för Svartviks skola



2012 kom beskedet att kommunen lägger ner Svartviks skola.
Under onsdagen (20/8 2014) var det dags för undervisning igen. Detta sedan skolan har förvandlats från kommunal skola till friskola. Spänningen på skolgården var stor bland eleverna. Både för de som skulle göra sin första skoldag och för de elever som fick komma tillbaka till sin gamla skola. Svartvik har under det senaste året varit stängd. Senaste läsåret fick eleverna i stället läsa på Bredsands skola. – Det har fungerat bra, säger Johan Nylander, ordförande Svartviks skolfastigheter, en föräldraförening som äger skolbyggnaden. Bredsand är en bra skola, med bra lärare och ett bra engagemang. Men nu slipper eleverna på Hemmanet åka buss. Och detta efter en långvarig kamp från föräldrarna. Det har handlat om förhandlingar med kommunen om att få ta över lokalerna och att möta alla krav som skolinspektionen haft. I det senare fallet har man jobbat tillsammans med Heliås som kommer att sköta själva skolverksamheten på Svartvik. Nu väntar 178 skoldagar innan det är dags för sommarlov. Detta i lokaler som har rustats upp av föräldrarna. – Det är många som ställt upp och hjälpt till, konstaterar Johan Nylander. Vi har bland annat målat om i lokalerna och fixat toaletterna. – Vi kommer att lägga krut på att barnen mår bra och vi satsar lite extra på naturvetenskapliga ämnen, säger Kerstin Tegeback, rektor. Sammanlagt 70 elever är inskrivna från förskoleklassen upp till årskurs fem. Den stora gruppen finns bland förskoleeleverna. Det betyder i praktiken att i vissa årskullar går det inte att bedriva en egen klass. I stället blir det mentorsgrupper där olika åldersgrupper blandas. – Nästa år kommer vi att ha elever upp till och med årskurs sex. Och det ser väldigt bra ut med rekryteringen underifrån. Även nästa år kommer många att läsa i förskoleklassgruppen. Kerstin Tegeback anser att Svartvik passar bra in i Heliåskonceptet och hon ser samordningsvinster med övriga två skolor som finns inom verksamheten. /Sundsvalls Tidning



Toppkommentarer
Annika Carström, Inga Arnesson, Mats Hasselryd och 45 andra gillar detta.
  •  
    Maj-Lis Uhlin Nu slipper jag cykla förbi en öde skolgård, hoppas på att få se många lekande och glada barn i morgon när jag cyklar förbi. Jag tittar in nån dag och ser hur ni har det.
  •  
    Mikael Hägglund Härligt att se gamla skolan igen
  •  
    Pernilla Pillan Gidlöf Hoppas skolan blir kvar nu så att barnen inte behöver byta skola än en gång
  •  
    Per Nord Englund Där började jag min skolgång för exakt 50 år sedan. /Sundsvalls Tidning

  • PS utanför Sundsvalls Tidnings "ram":
    På Svartviks skola började jag  tillsammans med 20 andra  elever skolans första klass för exakt 70 år sedan - den 23 augusti, alltså nästan på dagen. Lärarinna var N. Sunding (svårstavat förnamn;). Bästa betygen hade jag förutom i "uppförande" och "ordning" (där alla 21 eleverna hade stora A) i "Tal- och läsövningar" och "räkning". Borta pga sjukdom: ht 2 dagar och vt 1 dag. Uppflyttad till 2:a klass. Två stackars elever fick "sitta kvar", alltså gå om 1:a klass. Idag debatteras det om det är lämpligt med betyg fom 4:e klass. Vi fick alltså betyg redan fom 1:a klass. Mitt sämsta betyg i folkskolans alla klasser, alltså 1-7 var "B-" tillsammans med 5 andra pojkar (2 pojkar som var helt tyst  under sångtimmen fick BC) som läraren ("pedagogen") "Pelle" på dåligt humör gav oss i 7:e klass. Gissa om jag vågade sjunga "offentligt" (ja, inte ens i ensamhet) de närmaste åren därefter. Jag har under senare år talat med relativt många elever från min folkskoletid och konstaterar att det inte är få som anser att de flesta lärarna på vår tid saknade "en del" vad gäller pedagogik.