.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

28 dec. 2014

Förtryckta kvinnor i Svartvik söker lyckan annorstädes samt annat emigrationsnoterat


Svartviks kyrkobok, utflyttningslängd 1896-1905. Emigrationen från Svartvik under de här åren toppades åren 1902 och 1903. Störst emigration från Svartvik skedde dock åren 1879-1880 (obs strejkåret) och i början av 1890-talet. Tillgång till arbete för kvinnorna  minskade under de två sista decennierna av 1800-talet (splitvedsjäntorna - den största kvinnliga yrkesgruppen - fanns kvar in på 1900-talet).
Bilden ovan visar bl.a. att de 17-åriga svartviksjäntorna Josefina och Anna Maria samt 16-åriga Jenny tvingades "fly" till Amerika från  Svartvik år 1903. Man blir rörd vid tanken. En ung svartvikspojke, 16-årige"gangnaren" finns som synes också med i utdraget. Slavarbeterskan (= pigan) 23-åriga Anna hade tur och behövde bara "fly" till Stöde.


1902 emigrerade familjen Eriksson till Amerika. Erik med hustrun Märta och de tre barnen Erland, Einar och Estrid. Vi hoppas att det efter mycket slit till slut gick bra.


När jag har gått igenom utflyttningslängder frapperas jag av hur många "Tolf" som emigrerade från Svartvik till Amerika. Här ovan (gäller år 1902) fyra av dem. Ovan syns också Johanna (?) Selina som lämnade Svartvik för Afrika. Känner Du till den historien vänlig hör av Dig. Man kan också undra över om 14-årige gossen Alfred
lämnade Svartvik ensam. Liksom varför, om de var gifta, Hilma inte följde med Arvid till Amerika utan flyttade till Stöde.


Men det fanns ju sådana (inte många) som emigrerade från Amerika och även någon som emigrerade från Australien (kanske också någon från Brasilien). Historierna om de i denna bild nämnda vet jag inget om, men en av mina farbröder som emigrerade från Svartvik till Amerika kom att återvända.
Är Johan och Kalle återvändare. Är 30-årige Ernst också återvändare eller en svartvikssjöman som år tillbaka (kan t.o.m. vara över 10 år) strandade på en annan kontinent än Amerika?